בישול בפויקה

מאת: יוסי מהאתר פויקה.

פוקייקה
בכל טיול בחיק הטבע, מקום של כבוד מוענק לבישול ולאכילה. אם אנחנו מצויידים כהלכה, נגיע עם תא מטען מלא בכל טוב, מבירות קרות ועד ציוד מנגל מדוגם. ואם אנחנו באמת אנשים רציניים, אז הבאנו איתנו פויקה.

אמנם, שמו של הסיר נשמע אשכנזי למהדרין, אבל האמת היא שזהו בכלל כלי בישול שהגיע מאפריקה (ולשם הוא בכלל הגיע עם מהגרים הולנדים), שם גם קיבל את שמו, שפירושו "סיר קטן ועגול". השם לא ממש מדויק, שכן הפויקה מגיע בגדלים שונים, אבל גם במידתו הקטנה ביותר, הוא מאד כבד, מכיוון שהוא עשוי מברזל יצוק.
משקלו הופך אותו למסורבל מעט, אבל אם ממילא אנחנו מטיילים עם הרכב, אז הוא בהחלט מצדיק את הנסיעה ואת הנשיאה.

גדולתו של הסיר היא בכך שהוא מפזר את החום בצורה שווה בכל דפנותיו, מה שמייצר, בסופו של דבר, תבשיל רך ועסיסי במיוחד. על מנת לקבל בישול אופטימלי, יש להציב את הסיר על גחלים בלבד ולא מעל אש בוערת.

לפני שנציב את הסיר על הגחלים, כדאי להצטייד בעצים שיספיקו לכמה שעות, בכל המצרכים לתבשיל, בכלים להרמת המכסה וברבה סבלנות.

כעיקרון, תבשיל פויקה יכול להיות מורכב מכל הבא ליד ומכל מה שנמצא בשטח וראוי למאכל. תכונה זו של הסיר הופכת אותו לשימושי ביותר אם מתכננים ארוחה בחוץ (וב"חוץ" הכוונה לחניון לילה כלשהוא ולא למסעדה בצפון ת"א).
אופיו של סיר הפויקה הופך את הבישול בחיק הטבע לחוויה חברתית סביב המדורה, או במקרה הזה – סביב הגחלים, תוך המתנה לתבשיל המבעבע שיצטמצם ויתרכך. ומדובר בהמתנה לא קצרה של כשעתיים, במהלכן לא מומלץ לבחוש את תוכן הסיר, או להגביר את כמות ועוצמת הגחלים תחתיו.
אם אתם לא בונים על "כל הבא ליד", אפשר לנסות את מתכון הפויקה (אחד מרבים) הבא:

½ קילו בשר כתף, חתוך לקוביות
1 גזר מקולף וחתוך לשניים
2-3 תפ"א (לא מקולפים)
1 בטטה מקולפת וחתוכה לשניים
2-3 בצלים שלוטים (קטנים מאד)
1 בצל מקולף
½ ראש שום
עלי רוזמרין
2-3 ענפים של טימין
1.5 כפות זרעים של כוסברה
2-3 שזיפים מיובשים
2-3 משמשים מיובשים
½ כפית פלפל שאטה גרוס
1 כף קייג'ון להשחמה
1/8 כוס סויה
1/8 כוס סילאן (סירופ תמרים)
1/8 כוס שמן זית
1 כוס מים
מלח ופלפל לפי הטעם

איך מכינים?
את הבשר, והירקות שמים בצד ואת כל השאר החומרים מערבבים ביחד. לאחר מכן (אחרי שחיממנו את הסיר) מניחים בתחתית את הבשר, עליו מניחים את הגזר, הבצל והשום, התפ"א והבטטה ועל הכל יוצקים את הרוטב שנוצר מכל שאר החומרים. משאירים את הסיר על הגחלים במשך כשעתיים-שלוש, מסירים בזהירותאת המכסה ו... בתיאבון!

כמובן, לא לשכוח לנקות, לאסוף את כל הפסולת ולהשאיר אתר נקי ומסודר.

מסובך ? נראה מסורבל? אין לכם כח להיסחב עם המצרכים? בשביל זה אני פה !
אנחנו נעשה עבורכם הפקת ענק לכל אירוע שתחפצו.
http://www.food10.co.il/
יוסי – 0522500575