יתרונות תעשיית היין הכשר
מבלי שהרגשנו התפתחה בישראל תעשיית יינות רצינית ביותר ומדי שנה יקבים שונים הפועלים בה מביאים גאווה רבה לעם היושב בציון. היינות הישראליים מככבים בתחרויות בינלאומיות והייננים חוזרים לא אחת לביתם במולדת כשהם עטורים במדליות זהב נוצצות שניתנו להם לאחר שהציגו את היין המשובח ביותר בקטגוריה זו או אחרת. כתוצאה מההתפתחות של התעשייה החלו לייצר בישראל יינות כשרים רבים שאינם נופלים באיכותם מזו של היינות שאינם כשרים ולעתים אף מתעלים עליהם בטעמם ובארומה המשכרת שלהם וזאת בניגוד לאמונה הרווחת לפיה יינות כשרים אינם יינות איכותיים. האמונה התפתחה במהלך העשורים האחרונים כיוון שרוב היינות שיוצרו בישראל לפני ארבעה עשורים היו יינות מתוקים לקידוש, כלומר ההפך מיינות איכות. לשמחתנו, המצב בשטח כבר שונה לחלוטין.
מה הם יינות כשרים?
יינות כשרים הם יינות שיוצרו על פי חוקי ההלכה. מאחר ותהליך ייצור היין מוכר לאדם כבר אלפי שנים והמשקה המיוחד הזה לוקח חלק במגוון מסורות וטקסים יהודיים, הרי שגם עבורו נכתבו חוקים ברורים ביותר. כך למשל כדי לייצר יין כשר, אין להשתמש בענבים במידה וטרם עברו שלוש שנים מהיום בו הוקם הכרם. כמו כן לפי ההלכה חל איסור מוחלט לשתול ירקות או פירות שונים בכרם בין השורות של הגפנים. כבר כאן ניתן להבין שהחוקים מתבססים על ידע אגרונומי, כיוון ששתילה של צמחים אחרים בכרם עשויה לגרום לתחרות על נוטריינטים והאיסור על שימוש בענבים שצומחים במהלך שלוש השנים הראשונות לחיי הכרם, מוביל לחיזוק הצמחים ולשגשוג שלהם. אי לכך, בסעיף האקולוגי, היין הכשר כבר מנצח. הוסיפו לכך את האיסור על גידולים חקלאיים בשנת שמיטה וקבלו את הדרך האקולוגית ביותר לייצור יין.
כמו כן ישנו צורך להקפיד להשתמש לצורך ייצור היין הכשר אך ורק בחומרים כשרים והכוונה היא לכל חומר שהוא שנעשה בו שימוש בתהליך הייצור, החל מחומרי הדשן, דרך חומרים שתפקידם לספוח משקעים וכלה בחומרים כימיים שונים. הכלל המיוחד הזה מחייב את יצרני היין לבצע בדיקה נוספת של החומרים שהם עושים בהם שימוש ורק משבח את היין. בגדול ישנם שלושה סוגי יין כשר: כשרות רגילה (מתאים לשתייה עבור יהודים שומרי מצוות),כשרות מהדרין (מיוצר תחת הקפדה על חוקים מחמירים מהרגיל ותחת פיקוח בד"ץ) וכשרות לפסח (במהלך הייצור לא באו היין או מרכיביו של היין במגע עם חמץ).
היתרון החברתי
במידה ואתם מעוניינים להעניק בקבוק יין כמתנה לחבר או קרוב משפחה, חשוב לדעת כי אנשים רבים מקפידים על חוקי הכשרות גם אם אינם מקפידים על חבישת כיפה למשל. אי לכך, למען הסר ספק, כאשר אתם נמצאים באיזושהי חנות משקאות ומחפשים יין שישמח לבב אנוש קרוב ששומר מצוות, הקפידו תמיד לבחור ביין כשר. כמו כן במידה ואתם רוכשים בקבוק יין לבית, חשוב לבחור ביין כשר כיוון שאתם אף פעם לא יכולים לדעת מי יתארח אצלכם בארוחה בה תבחרו לעשות שימוש בבקבוק.
היתרון בטעם
באופן עקרוני לפי חוקי ההלכה היין אינו כשר במידה וגוי מזג אותו, ייצר אותו, פתח את הבקבוק בו היה נתון או נגע בו. עם זאת, במידה ומדובר על יין מבושל, כלומר על יין שהגיע לטמפרטורה של בין 75-90 מעלות צלזיוס למספר שניות, הרי שהיין כשר גם במידה וגוי לקח חלק בתהליך הייצור שלו, פתח את הבקבוק, מזג אותו או אפילו נגע בו. מומחי יין מדווחים כי יין מבושל לעתים קרובות מתאפיין בניחוחות מודגשים יותר, בחלקות שתייה מרבית ובארומות משכרות במיוחד.